Şubat ayında bahçemiz için tabela yapmıştım. Yağmurlar geçsin asarım diyerek bugüne geldik. Geçtiğimiz hafta sonu tabelamızı çitlembik ağacına astım. Söylemeliyim ki tabela öylesine ilgi çekti ki köy yolundan geçen arabalar durup tabelaya bir kaç dakika bakıyor :)
30 Nisan 2013 Salı
26 Nisan 2013 Cuma
Hasta leylandilerin bakımı
Bu hafta yaptığımız işlerden biri de mantardan etkilenip ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalan leylandilerimizin bakımı oldu. Yine tabii ki Prenses Hanımın kapısını çaldık. Geçtiğimiz Ekim ayından beri maalesef mücadele ediyoruz. Bu hafta Prenses Hanım canlanmalarını sağlamak üzere bize biri yapraktan verilmek üzere karışımını kendisinin hazırladığı 2 çeşit gübre verdi. Sonuçlarını 15 gün sonra görecekmişiz. Prenses Hanım da biz de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ve tabii dua ediyoruz Tanrı bize onları bağışlasın diye.
23 Nisan kutlamaları ve okul kermesi
Köyde 23 Nisan kutlamaları bir başka oluyor. Okulda yapılan törenler diğer okullarda yapılan törenlerle benzer belki ama beni en fazla duygulandıran şey öğrencilerin ve öğretmenlerin Uzunkuyu köyünden Zeytinler köyüne ellerinde bayraklarla yürümesi. Yürüyüş öyle askeri nizamda değil. Tam bir bayram coşkusuyla ve öylesine doğal ki insanın iliklerine kadar titremesine yol açıyor. Çocukların velilerinden izin alma imkanım olmadığı için resimleri çocukların yüzlerinin belirgin olmayacağı bir pozlamada çektim.
Ayrıca okulda her yıl düzenlenen kermese biz de Dİ Bahçesi olarak katıldık. www.dikendinyap.com 'da yer alan objelerin bir kısmıyla okula gelir sağlamak amacıyla katkıda bulunmaya çalıştık. Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu bize.
25 Nisan 2013 Perşembe
Nisan ayı bakımı devam ediyor...
Nisan ayı Dİ Bahçesinin en yoğun ve en güzel olduğu aylardan biri. On gün önce bahçemizi çapa yaptırdıktan sonra sıra sürülmesine ve tırmıkla düzeltilmesine geldi. Kış boyunca bahçede çıkan yabani otlar çapalanarak toprağa karışıyor. Bu hem yeşil gübre olarak işe yarıyor hem de toprağın hafiflemesine yol açıyor. Çapa işlemi bittikten sonra toprak bir süre sürülmeden bırakılıyor ki otlar toprakta çürüsün. Sonrasında bahçe sürülüyor ve tırmıkla düzeltiliyor.Tabii bu işler yine Şerif tarafından yapılıyor.
Dİ Bahçesi artık sebze fidesi dikimi için hazır. Sıra fidelerimizi almaya geldi.
8 Nisan 2013 Pazartesi
Nisan çiçekleri
Dİ Bahçesinde artık çiçekler açmaya başladı.
Dİ Bahçesinde en çok sevdiğim ağaççıklardan biri leylak. Bu zamanlar açıp yaklaşık olarak 45 gün kadar çiçeklerini muhafaza ediyor. Özellikle sabah kokusu o kadar muhteşem oluyor ki yanından geçerken bir tutamı kucaklayıp içinize kokusunu çekmek istiyorsunuz. Beyaz,açık pembe ve fuşya renklerde çiçek açanlarını biliyorum ama bizim bahçedekiler adı üstünde leylak.
7 Nisan 2013 Pazar
Nisan bahçe bakımı
Bu hafta duvar yapımına biraz ara verip bu ay yapılması zorunlu olan bahçe bakım işleri ile uğraştık. Kıştan yeni çıktığımız için bahçenin her yerini yabani otlar kaplamıştı. Birinci ve ikinci gün leylandilerin altındaki ve arkasındaki yabani otları temizledik.Üçüncü gün ise Şerif traktörü ile gelip geniş alandaki çapalama işini halletti. Şerif de bizim köyde yardım aldığımız kardeşlerimizden biri. Traktörle yapılabilecek her şeyde Şerife müracaat ediyoruz. O da bizi hiç bir zaman yarı yolda bırakmayan, sözüne sadık, işini güler yüzle yapan bir arkadaşımız. Özellikle köyde bir yabancı iseniz ve amatör bir bahçıvan iseniz mutlaka işinin ehli kişileri tanımalısınız. Biz aslında çok şanslıyız çünkü köyde güvenebileceğimiz böyle kardeşlerimiz var. Zamanı geldikçe hepsinden bahsetmek istiyorum aslında. Çünkü bu insanlar sayesinde yaşadığınız yeri daha çok benimsiyor ve seviyorsunuz. Üç günlük çalışmanın sonucunda bahçe, kıştan kalan bakımsız görünümünden kurtulmaya başladı.
1 Nisan 2013 Pazartesi
Duvar Tapımı- Aşama 3
Bu hafta Cuma'dan başlayarak iki buçuk gün olmak üzere duvar yapımına devam ettik. İşe başlarken amacımız yığılı olan taşları bitirmekti. Ancak gerek acemiliğimiz gerekse mevcut olan çeşitli boylardaki taşları birbirine uydurma çabamız taşların hepsini bitirme amacımızı gerçekleştirmeyi engelledi. Hala daha bir sürü taş var.
20 Mart 2013 Çarşamba
Mart ayı bahçe bakımı
Mart ayı bordo bulamacını 17 Martta uygun hava koşulunu yakaladığımız an yaptık. Prense Hanım bu sefer bize 10lt suya 150gr. bordo uygulamamızı tavsiye etti. Yani daha hafif bir karışım. Çiçek açmış olan meyve ağaçlarımızın sadece gövde kısımlarına olmak üzere bütün ağaçlarımızı bir güzel bordo ile yıkadık.
27 Şubat 2013 Çarşamba
21 Şubat 2013 Perşembe
Şubat ayı bahçe bakımı
Bordo Bulamacı Uygulaması : Aralık ayından yaptığımız bordo bulamacı uygulamamızı bu ay tekrarladık. 10 gün boyunca sürekli yağmur yağdığından dolayı daha önce yapmayı planladığımız uygulamayı doğum günüm olan 16 Şubatta yaptık. Ancak bahçe tabii ki doğum günü dinlemez. Tanrı bana doğum günü hediyesi olarak çok güzel bir hava verdi. Güneşli ve ılık bir havada bahçe bakımımızı yaptık.Danışmanımız Prenses Hanım bu sefer 10lt suya 250gr bordo bulamacı reçetesini verdi. Bu sefer uygulamamız çok daha kolay oldu zira bir pulvizatör aldık. Daha önce 2 kişi 2 günde bitirdiğimiz uygulama bu sayede sadece yarım gün sürdü. Badem ağaçlarımız çiçek açtığı için sadece gövde kısmına uygulama yapabildik.
28 Ocak 2013 Pazartesi
Başlarken...
Doğaya uzaktan
bakmak etkileyici, yakından bakmak büyüleyicidir. Doğayı yakından
incelediğinizde evrende ne kadar küçük bir ayrıntı olduğunuzu ve günlük
meselelerin ne kadar anlamsız olduğunu anlıyorsunuz. Yaratıcının büyüklüğü
karşısında saygıyla eğiliyorsunuz.
Bahçe ile doğrudan ilgilenen ve kendilerini amatör bahçıvan olarak tanımlayabilen insanlar deneyimlerini paylaşmak konusunda cömerttirler.
Dİ Bahçesi Ağaçları
Dİ Bahçesini ilk satın aldığımızda çok az ağaç vardı. Biz her yıl yeni ağaçlar kattık bahçeye.
Ev Yapımı Doğal Böcek İlaçları
Dr. Füsun Tezcan'ın Urla'daki seminerine katılmıştım. Ondan son derece yararlı bilgiler edindim. Bahçesinde kimyasal kullanmak istemeyenlere bu bilgileri aktarmak yararlı olacaktır sanırım.
Dİ Bahçesi Nedir?
Yoğun iş yaşamı içinde bir çok şehirli bir gün şehirden uzaklaşıp daha sakin bir yerde yorgun olan bedenini ve ruhunu dinlendirmeyi hayal eder. Bu bazen bir deniz kıyısı, dağ eteği, ada veya orman olabilir. Bizim yolumuz bunların hepsine yakın ancak büyük şehirden o kadar da uzak olmayan Urla'nın Uzunkuyu köyüne düştü.
21 Ocak 2013 Pazartesi
Dİ Bahçesi korkulukları
Bahçenizin sevimli konukları olan kuşlar, meyve ağaçlarındaki meyveleri didiklediği zaman veya yeni ektiğiniz sebze fidelerine zarar verdiklerinde o sevimli halleri birden bire yok olur. Bundan dolayı onları ekin alanlarından uzak tutmanın en geleneksel yolu korkuluklardır. Biz Dİ Bahçesinde bu konuyu biraz abarttık ve onlardan bir aile yarattık.
Nasıl yapıldıklarını öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
Nasıl yapıldıklarını öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)