28 Ocak 2013 Pazartesi

Dİ Bahçesi Ağaçları

Dİ Bahçesini ilk satın aldığımızda çok az ağaç vardı. Biz her yıl yeni ağaçlar kattık bahçeye.


Çitlenbik (Celtis australis)

Bahçemizin girişinde 3 adet mevcut. Kışın yapraklarını döken, gövde kabuğu koyu gri renkli bir ağaç. Özellikle yaz aylarında meyvesini verdiği zaman çeşitli kuşları bahçeye çekiyor. Hamak keyfini iki çitlenbik ağacının altında yapıyoruz.







Leylandi (Cupressocyparis leylandii)

Dİ Bahçesinde Leylandileri komşu bahçelerle bir perdeleme oluşturmasının yanı sıra rüzgarı kesmek amacıyla kullandık. 180 adet leylandiyi 60cm aralıklarla diktik. Leylandiler aşağı yukarı 150cm boyundaydı. İki yıl sonra boyları 250cm'e ulaştı. 3 yıl boyunca son derece sağlıklı bir gelişim göstermelerine rağmen maalesef bahçemize gelen bir mantar hastalığı bazılarının sararmasına yol açtı. Profesyonel yardım aldık. Tedaviye başladık. Ümitle en azından hastalananların bazılarını kurtarmayı bekliyoruz. Bu tecrübe bize şunu öğretti ki el yordamıyla veya okuduğumuz bir kaç kitapla bahçe bakımı yapılamıyor. Mutlaka profesyonel kişilerin yardımını almakta yarar var.


Tespih Ağacı

Dİ Bahçesinde 4 adet Tespih ağacı var. Biz bu ağaçları gölge oluşturması amacıyla grup halinde bahçeye diktik. Bahçeye geldiklerinde uzun boylarına rağmen son derece ince gövdeleri vardı. Ancak bu ağaç çok hızlı büyümekte ve özellikle bizim bahçede olduğu gibi gölgelik ihtiyacı olan bahçelerde rahatlıkla kullanılabilir. Mayıs-Haziran aylarında leylak rengi çiçekleriyle etrafa çok güzel koku yaymaktadır. Salkım şeklindeki tohumları ağaç yaprak döktükten sonra bile ağacın üzerinde durmaktadır. Tespih ağacının tohumları nohut büyüklüğündedir. Üzerini kaplayan dokusu çıkarıldığında içinden kendinden deliği olan sert bir yapı çıkar. Ağacın tohumundan yapılabilecek aksesuarlar için Dİ Kendin Yap blogunu ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder